Image default

Αρθροπλαστική – Υπάρχει (α)κατάλληλη ηλικία;

Είναι η ηλικία εμπόδιο για την αντικατάσταση μιας άρθρωσης;

Υπάρχει ένα «ενδεδειγμένο» στάδιο ζωής για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση;
Ποια ηλικία είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή για να υποβληθεί σε αντικατάσταση άρθρωσης;

Αυτή η ερώτηση δεν έχει οριστικές απαντήσεις. Οι παραδοσιακές ιατρικές απόψεις αλλάζουν, ειδικά καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων σε μικρότερες ηλικίες λόγω καθιστικής ζωής, κακής διατροφής και παχυσαρκίας.

Αν και δεν υπάρχει λοιπόν ενδεδειγμένη ηλικία για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης, υπάρχει ένας γενικός κανόνας: εάν οι συνηθισμένες καθημερινές σας ενέργειες –όπως το κάθισμα, η ορθοστασία, το περπάτημα, η οδήγηση, η εργασία ή τα ψώνια – διακυβεύονται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει τελικά ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης.

Ένας εξειδικευμένος σε τεχνικές αντικατάστασης αρθρώσεων ορθοπεδικός χειρουργός θα σας εξετάσει και θα σας δώσει τις καλύτερες απαντήσεις σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Ποιοι είναι υποψήφιοι για αντικατάσταση της άρθρωσης;

Η συνολική υγεία ενός ατόμου, η σοβαρότητα του προβλήματος της άρθρωσης και η έκταση της δυσλειτουργίας παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση εάν το άτομο είναι υποψήφιος ή όχι για χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οστεοπόρωση μπορεί να αποκλείσει ένα άτομο για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης εάν τα οστά είναι πολύ εύθραυστα για να υποστηρίξουν σωστά ένα εμφύτευμα.

Ενώ η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της άρθρωσης, δεν είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Είναι μια μεταβλητή μεταξύ άλλων εξίσου σημαντικών. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πρέπει να αξιολογείται με βάση τα πλεονεκτήματά της.

Όλες οι άλλες εναλλακτικές θα πρέπει να δοκιμαστούν και να εξαλειφθούν. Οι εγκαταστάσεις και η εκτέλεση πρέπει να είναι επαγγελματικές και υπερσύγχρονες.

Η αρθροπλαστική που βελτιώνει τη λειτουργία, την αυτονομία, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα, είναι επιθυμητή ανεξάρτητα από την ηλικία. Εάν η βιώσιμη ασφαλής χειρουργική επέμβαση μπορεί να το κάνει αυτό, κανείς δεν θα πρέπει να υπομείνει μια ζωή με πόνο.

Αντικατάσταση άρθρωσης σε ηλικιωμένους ασθενείς

Ίσως οι ασθενείς των οποίων η ποιότητα ζωής μεταμορφώνεται περισσότερο είναι αυτοί των 80 και 90 ετών. Η ανακούφιση από τον πόνο και την μερική ακινησία, η επιστροφή στην αυτονομία μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Μπορεί να χρειάζονται ειδική θεραπεία, παρακολούθηση και φροντίδα – τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία – από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, επειδή οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά έχουν άλλες συνυπάρχουσες και σχετιζόμενες με την ηλικία ιατρικές παθήσεις. Μια κλινική στελεχωμένη με ομάδες ειδικών και με ιστορικό επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων είναι πάντα προτιμητέα.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιθανό να χρειαστούν πιο εκτεταμένη μετεγχειρητική βοήθεια και φροντίδα στο σπίτι και θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Αντικατάσταση άρθρωσης σε νέους ασθενείς

Παραδόξως, ο παράγοντας που σχετίζεται με την ηλικία που μπορεί να αποκλείσει έναν υποψήφιο από τη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής είναι ότι είναι πολύ νέος.

Οι αρθρικές συσκευές και τα εμφυτεύματα έχουν καθορισμένη διάρκεια ζωής. Για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης, οι γιατροί μερικές φορές συμβουλεύουν την αναμονή εκτός εάν η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη.

Επιπλέον, οι νεότεροι είναι πιο δραστήριοι και φθείρουν νωρίτερα τα προθέματα τους. Ένα νεότερο άτομο που υποβάλλεται σε αντικατάσταση της άρθρωσης είναι πιθανό να χρειαστεί άλλη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης 15 – 20 χρόνια αργότερα.

Οι πολύ νέοι υποψήφιοι χρειάζονται συμβουλές και προσεκτική επεξήγηση της κατάστασής τους, των επιλογών τους, της φύσης και της διάρκειας ζωής των εμφυτευμάτων τους και των προ- και μετεγχειρητικών πρωτοκόλλων. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Γενικά, οι αντικαταστάσεις αρθρώσεων πραγματοποιούνται σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών και οι περισσότεροι είναι γυναίκες.

Αλλά αυτοί που είναι μεγαλύτεροι ή νεότεροι δεν αποκλείονται αυτόματα. Έφηβοι, νεαροί ενήλικες, ακόμη και παιδιά μπορεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι εάν η κατάστασή τους το απαιτεί για την ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση της λειτουργίας, της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής.

Σε κάθε περίπτωση – ανεξαρτήτως ηλικιακού φάσματος- είναι σημαντική η εξειδίκευση και η γνώση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

O κος Σακελλαρίου – με μεταδιδακτορικό τίτλο σπουδών στην κλινική Ορθοπαιδικής της Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA από το εργαστήριο εμβιομηχανικής και ανάλυσης κίνησης (Biomechanics & Motion Analysis Lab), ο οποίος εργάστηκε ως έμμισθος κλινικός υπότροφος (Clinical Fellow) στο Hospital For Special Surgery, New York, NY, USA, στον τομέα της Επανορθωτικής Χειρουργικής Ενηλίκων – Χειρουργικής των Μεγάλων Αρθρώσεων Ισχίου και Γόνατος (Adult Reconstruction & Joint Replacement) – έχει την εμπειρία εκατοντάδων επιτυχών αρθροπλαστικών επεμβάσεων.

Πηγή: athensorthoexperts.gr