Image default

Kinematic Alignment

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση οστών και μαλακών μορίων και ιστορικά δόθηκε μεγάλη προσοχή στην σωστή ευθυγράμμιση των προθέσεων θεωρώντας ότι αποτελεί την βάση ενός άριστου μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα πλοήγησης (computer navigation) ή ρομποτικά συστήματα (MAKO robotic system) που επιτυγχάνουν ουδέτερη μηχανική ευθυγράμμιση με εξαιρετική ακρίβεια. Ωστόσο, η συμβατική υπόθεση ότι η μηχανικά ευθυγραμμισμένη αρθροπλαστική γόνατος οδηγεί στην καλύτερη επιβίωση έχει αμφισβητηθεί. Αν και η μηχανικά ευθυγραμμισμένη αρθροπλαστική γόνατος βελτιώνει τη λειτουργία, το 20% των ασθενών παραμένουν δυσαρεστημένοι σύμφωνα με πολλές σύγχρονες διεθνείς μελέτες! Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ικανοποίησης των ασθενών έχει δοθεί έμφαση σε μια νέα προσέγγιση και θεωρία με εξατομίκευση της ευθυγράμμισης των προθέσεων με στόχο την επίτευξη της προαρθριτικής ευθυγράμμισης με αποκατάστασης των αξόνων περιστροφής, μια τεχνική που ονομάζεται κινηματική ευθυγράμμιση σε αντιπαράθεση με την κλασσική μηχανική ευθυγράμμιση.

Η κινηματική ευθυγράμμιση βασίζεται την τρισδιάστατη (3D) ευθυγράμμιση της αρθροπλαστικής γόνατος σε σχέση την κλασσική ευθυγράμμιση σε δύο διαστάσεις (2D) με βάση τον μηχανικό άξονα του σκέλους. Η πρόθεση της κινηματικής ευθυγράμμισης είναι η αποκατάσταση του κανονικού τρισδιάστατου προσανατολισμού των τριών αξόνων που περιγράφουν τη φυσιολογική κινηματική του γόνατος.

Στην Ελλάδα η τεχνική της κινηματικής ευθυγράμμισης αρθροπλαστικής γόνατος έχει χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Διευθυντή του Τμήματος Ισχίου & Γόνατος του Metropolitan General, με την πρόθεση GMK Sphere (medial pivot) της Medacta, υπό ψηφιακή υποβοήθηση (computer navigation) με τον πλέον σύγχρονο ψηφιακό πλοηγό ORTHOKEY Miro Blu IGS!

Προσφέρει μια νέα αντίληψη στην αρθροπλαστική του γόνατος με τελικό αποτέλεσμα μια φυσική αίσθηση του γόνατος, λιγότερο πόνο, ταχεία ανάρρωση (fast track) και μείωση των μετεγχειρητικών επώδυνων συνδρόμων μιας και σέβεται και αποκαθιστά την φυσιολογική κινηματική του γόνατος!

Πηγή: roidisnt.gr