Image default

Bio-Pen: Επαναστατικός τρισδιάστατος εκτυπωτής χειρός

Bio-Pen: Επαναστατικός τρισδιάστατος εκτυπωτής χειρός ”γεμίζει” τα κόκαλα και αποκαθιστά βλάβες των οστών και του χόνδρου.

Μία επαναστατική και καινοτόμα ανακάλυψη έκαναν μία ομάδα απο επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα απο το Πανεπιστήμιο Wollogong, οι οποίοι δημιούργησαν ένα είδος στυλό που τους επιτρέπει να «σχεδιάσουν» νέο ιστό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν 3D εκτυπωτή χειρός που ονομάζεται BioPen και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του ιστού των οστών. To Bio-Pen μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα επουλώνονται οι ιστοί στο μέλλον.

Σήμερα υπάρχουν τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα υπο μοφή ενέσιμων προιόντων και αποκαθιστούν βλάβες σε διάφορους ιστούς.To bio-pen αποτελεί εξέλιξη των τεχνικών που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα.

Πιό συγκεκριμένα το BioPen αποτελεί ένα βιοπολυμερές που περιέχει ζωντανά κύτταρα(stem cells) τα οποία αναμιγνύονται με εκχύλισμα φυκιών και «γεμίζουν» τον ιστό στα σημεία του σώματος που έχουν υποστεί βλάβη.

τρισδιάστατος εκτυπωτής χειρός

 

Το μείγμα στεγνώνει με τη χρήση υπεριώδους φωτός και έτσι αρχίζουν να δημιουργούνται στρώματα από κύτταρα, που καλύπτονται από ένα στρώμα προστατευτικής γέλης.

Όταν το μείγμα στεγνώσει, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και συνδέονται με τα κύτταρα του υγιούς ιστού.Αυτη η θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη στο μέλλον για την άμεση επισκευή των κατεστραμμένων ιστών ως αποτέλεσμα κάκωσης.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μειώσει και τον χρόνο της ανάρρωσης μετά από ατυχήματα και πως θα αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας των χειρουργικών επεμβάσεων, ακριβώς επειδή τα κύτταρα ενώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στον οργανισμό – γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισμό.

Αποτελεί επανάσταση στον τομέα της σύγχρονης ιατρικής.Το Bio-Pen βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών (στο νοσοκομείο St Vincent’s Hospital στην Μελβούρνη),οι επιστήμονες του οποίου και πιστεύουν οτι θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το κυριότερο πλεονέκτημα του Bio-Pen είναι η συμβολή αυτου στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών καθώς λειτουργεί όπως οι 3D εκτυπωτέςπου χρησιμοποιούνται για τη βιο-εκτύπωση οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού.

τρισδιάστατος εκτυπωτής χειρός

Επειδή όμως όλα τα ωραία συνήθως επισκιάζονται απο κάτι έτσι και στην περίπτωση του Bio-Pen πιστεύεται οτι το υψηλό κόστος παραγωγής του,θα αντιμετωπίστει δυσκολα απο τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιωτικούς παρόχους ιατρικών υπηρεσιών.

Πηγή: orthosoma.gr