Νέες τεχνικές στην αρθροσκόπηση του ώμου, μπορούν σε έμπειρα χέρια να δώσουν λύση στους ασθενείς με τις πλέον σύνθετες βλάβες του ώμου, επιτρέποντάς τους να «ξανακερδίσουν» το χέρι τους και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής τους.Στην εποχή μας, ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αυξήσει κατά πολύ τη συχνότητα των παθήσεων του ώμου. Οι αθλητικές δραστηριότητες, τα εργατικά και τροχαία ατυχήματα στη νεαρή ηλικία, καθώς και οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, οι μικροτραυματισμοί και η φυσιολογική φθορά των ιστών σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν βάλει την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου στην καθημερινή πράξη του Ορθοπαιδικού και έχουν κάνει τις λέξεις αστάθεια, εξάρθρημα, στροφικό πέταλο, cuff, οικείες στους ασθενείς.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους Ορθοπαιδικούς που ήθελαν να είναι εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις της εποχής να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επιστημονική συνέπεια το αντικείμενο του ώμου, που μέχρι πρότινος ήταν καταπιεσμένο από το ισχίο και το γόνατο που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον τους. Η άρτια γνώση του αντικειμένου και η πλήρης και ενδελεχής κλινική εξέταση αποτελούν το βασικό και θεμελιώδες βήμα της προσέγγισης του προβλήματος του ασθενούς. Σύγχρονα μέσα, (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία, μαγνητικό αρθρογράφημα) συνεπικουρούν στην ασφαλέστερη και ακριβέστερη διάγνωση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στοχευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πρώτη προσπάθεια θεραπευτικής προσέγγισης είναι η συντηρητική αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο, η αρθροσκοπική χειρουργική έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην πλήρη αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής «ανοιχτής» χειρουργικής.
Ενδείξεις αρθροσκόπησης ώμου
• Ρήξη ή αποκόλληση επιχειλίου χόνδρου
• Ρήξη συνδέσμων σε αστάθεια
• Παθήσεις τένοντα δικεφάλου
• Ρήξη στροφέων
• Σύνδρομο πρόσκρουσης
• Δυσκαμψία – Παγωμένος ώμος
• Βλάβη χόνδρου
• Ενδαρθρικά κατάγματα
• Αρθρίτιδα – Ξένα σώματα
• Υμενίτιδα σε αρθρίτιδες
• Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Η ρήξη του τενοντίου πετάλου του ώμου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας μετά από πτώση, εξάρθρημα ή απότομη άρση βάρους. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, είναι όμως πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω της συνοδού εκφύλισης των τενόντων. Μπορεί να είναι μερική ή πλήρης, καθώς επίσης να αφορά έναν ή περισσότερους τένοντες, μεταβάλλοντας ανάλογα τα συμπτώματα που είναι πόνος και αδυναμία σε ορισμένες κινήσεις του ώμου. Η αρθροσκόπηση αποτελεί την ιδανική τεχνική για την πλήρη αποκατάσταση ολόκληρης της έκτασης των ρήξεων του στροφικού πετάλου, καθώς επιτρέπει την άμεση ορατότητα της βλάβης τόσο υπακρωμιακά (από πάνω) όσο και δια της άρθρωσης (από κάτω) κάτι που δεν είναι εφικτό με την ανοιχτή μέθοδο. Στην Κλινική μας υπάρχει η δυνατότητα, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (μηχανήματα ραδιοσυχνοτήτων, υλικά στερέωσης – απορροφήσιμες άγκυρες ή peaks) να γίνει αποκατάσταση σε βλάβες που παραδοσιακά δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά και πολλές φορές είναι και δύσκολα αντιμετωπίσιμες με ανοιχτό χειρουργείο. Επιπλέον σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις εφαρμόζονται και πιο εξειδικευμένες μέθοδοι όπως τενοντομεταφορές (ιδίως με latissimus dorsi) ή ακόμα και προσθετική αποκατάσταση (με reverse prosthesis) της άρθρωσης του ώμου.
Η αστάθεια του ώμου (εξάρθρημα – υπεξάρθρημα) είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας και είναι πιο συχνή στους νέους ασθενείς, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και μειώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σ΄ ένα εξάρθρημα του ώμου μπορεί να έχουν τραυματιστεί ποικίλες ανατομικές δομές της άρθρωσης (επιχείλιος χόνδρος, γληνοβραχιόνιοι σύνδεσμοι, θύλακος, κεφαλή του βραχιονίου οστού, ωμογλήνη). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιθανότητες υποτροπής του εξαρθρήματος να είναι σημαντικές με τη συντηρητική αντιμετώπιση, οι οποίες αυξάνονται όσο πιο νέος είναι ο ασθενής κατά το πρώτο επεισόδιο εξαρθρήματος. Εδώ και χρόνια εφαρμόζονται αρθροσκοπικές μέθοδοι αποκατάστασης της αστάθειας του ώμου με καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές όμως, η αστάθεια συνοδεύεται από οστικές βλάβες (bony Bankart, Hill-Sacks), ή πιο σπάνιες βλάβες του θυλάκου όπως η HAGL. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δυστυχώς, η παραδοσιακή αρθροσκοπική αντιμετώπιση συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Στην Κλινική μας έχουμε μεγάλη εμπειρία από δύο εξελιγμένες μεθόδους που αντιμετωπίζουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα, το Remplissage και τη Latarjet, οι οποίες είναι χρήσιμες και σε περιπτώσεις υποτροπής του εξαρθρήματος μετά από μια πρώτη, μη επιτυχημένη, χειρουργική αποκατάσταση.
Η σύγχρονη Ιατρική εξελίσσεται συνέχεια και χρέος κάθε Ιατρού είναι να προσπαθεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της με συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση στις νέες τεχνικές, προς όφελος του ασθενούς. Συμπορευόμενοι με τις εξελίξεις, αυτή τη στιγμή, στην Κλινική μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια αντιμετώπιση ανάλογη με οποιοδήποτε άλλο κέντρο του εξωτερικού, με σύγχρονες τεχνικές, αντίστοιχες μεθόδους και ευτυχώς για τους ασθενείς μας με εφάμιλλα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που η εμπειρία μας και τα αποτελέσματα μας έχουν ανακοινωθεί και έχουν λάβει αναγνώρισης σε πλείστα συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πλεονεκτήματα ορθοσκοπικής χειρουργικής του ώμου
• Μικρές τομές δέρματος – Μικρότερος χειρουργικός τραυματισμός στους υποκείμενους ιστούς.
• Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
• Μικρότερος χρόνος νοσηλείας.
• Καλύτερη ορατότητα της βλάβης – Δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης.