Image default

Θεραπεία PRP στην Ορθοπαιδική

Η σύγχρονη αναγεννητική Ιατρική αφορά τη χρησιμοποίηση κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος για τη θεραπεία εκφυλιστικών και τραυματικών αλλοιώσεων κυρίως του συνδετικού ιστού. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (Platelet Reach Plasma /PRP) βρίσκει διάφορες εφαρμογές στην Αισθητική Ιατρική για ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, ενώ μία από τις πρώτες χρήσεις του ήταν στον τομέα της Οδοντιατρικής χειρουργικής.Την τελευταία δεκαετία η χρήση των PRPs κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στο πεδίο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας. Καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές ξεκίνησαν να την επιλέγουν για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση των τραυμάτων τους, η θεραπεία με PRPs κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση.

Τι είναι το PRP;

Το αίμα μας περιέχει 3 ειδών κύτταρα: τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμορφαίρια και τα αιμοπετάλια. Το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Reach Plasma/ PRP) αποτελεί ένα τμήμα του αίματός μας που παρασκευάζεται με στόχο να υπερσυγκεντρώσουμε τα αιμοπετάλια. Τα ιδιαίτερα αυτά κύτταρα του αίματος φέρουν στο εσωτερικό τους αυξητικούς παράγοντες. Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων με ειδική επεξεργασία προκαλεί την έξοδο αυξημένων ποσοτήτων αυξητικών παραγόντων που δρουν επουλωτικά, αλλά ενίοτε και αναγεννητικά στους πάσχοντες ιστούς.

Μετά από κατάλληλη επεξεργασία μικρής ποσότητας αίματος, είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια, δηλαδή το τμήμα του αίματος που περιέχει μόνο τα αιμοπετάλια, που είναι εμπλουτισμένα με τους αυξητικούς παράγοντες, που πραγματοποιούν την ιστική επούλωση & αναγέννηση.

Πώς παρασκευάζεται το  PRP;

Η διαδικασία  πραγματοποιείται με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και ομάδας βιο-επιστημόνων (σε επίπεδο Ιατρείου, εφόσον είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός που εκτελεί τη διαδικασία κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων).

  • Στο αρχικό στάδιο λαμβάνεται μία μικρή ποσότητα αίματος (10 ml), από περιφερική φλέβα.
  • Στο δεύτερο στάδιο το αίμα τοποθετείται σε  συσκευή  φυγοκέντρου. Με τη διαδικασία της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται και τα αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος
  • Ακολουθεί η ενεργοποίηση του πλάσματος με χλωριούχο ασβέστιο, ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που φέρουν στα κοκκία τους (αποκοκκίωση)
  • Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή και έτσι ολοκληρώνεται η θεραπεία.

prp3

 

Ποιες ορθοπαιδικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με PRP;

Η χονδροπάθεια αλλά και η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα που την ακολουθεί, αποτελούν ενδείξεις για τη χρήση του πλάσματος πλουσίου σε αιμοπετάλια. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της επούλωσης συρραφής μηνίσκου αλλά και ενσωμάτωσης μιας πλαστικής αποκατάστασης ενός συνδέσμου. Το  PRP  χρησιμοποιείται ευρέως πια στην αντιμετώπιση τραυματισμών, καθώς και στη μυοσκελετική αναγέννηση, ενώ ο μηχανισμός δράσης του και οι ιδιότητές του αποτελούν ακόμη αντικείμενο πολλών ερευνών. Έχει πλέον αποδειχθεί πως το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια δεν έχει μόνο επουλωτική & επιδιορθωτική ικανότητα, αλλά και ισχυρή αναλγητική δράση.

Οι συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP, είναι:

Πλεονεκτήματα του PRP

Η χρήση PRP,  είναι μια αυτόλογη βιολογική θεραπεία που βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού, επομένως αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο, χωρίς κάποια πιθανότητα επιπλοκών.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε επίπεδο ιατρείου, και δεν απαιτείται νοσηλεία, ούτε αναισθησία, καθώς πρόκειται για σχεδόν ανώδυνη τεχνική.

Orthobiology Surgery Center

Το  OrthoBiology Surgery Center,  αποτελεί πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης Ορθοπαιδικών παθήσεων & τραυματισμών με βιολογικές μεθόδους. Όλοι οι συνεργάτες , καθώς και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ιωφηφίδης Μιχάλης, επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου, κατέχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του συνόλου των ορθοπαιδικών παθήσεων με όλες τις συμβατικές, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους. Επικοινωνήστε με το  OrthoBiology  Surgery Center και ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τις Ορθοπαιδικές Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη χρήση PRP,  αλλά και άλλων εφαρμογών της Βιοτεχνολογίας.

 

Πηγή: orthobiologics.gr