Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτό τον αγαπημένο χριστουγεννιάτικο και χειμωνιάτικο καρπό. Πόσα και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα κάστανα. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις τους στην υγεία.
Είναι ένα από τα κλασικά συστατικά των γιορτών. Στη γέμιση της γαλοπούλας ή σε γιορτινά γλυκά, τα κάστανα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι πεντανόστιμα και έχουν σχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, στην πέψη, στη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με την Κεντρική Βάση Δεδομένων Τροφίμων (FDC) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, μία μερίδα (περίπου 85 γραμμάρια) κάστανα παρέχει:
- 206 θερμίδες
- 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 1,9 γραμμάρια λίπους
- 44,5 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 4,3 γραμμάρια φυτικών ινών (αντιστοιχούν στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ή ΣΗΔ)
Η ίδια ποσότητα κάστανων καλύπτει επίσης:
- Το 47% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό
- Το 43% σε μαγγάνιο
- Το 25% σε βιταμίνη Β6
- Το 24% σε βιταμίνη C
- Το 17% των ημερήσιων αναγκών σε θειαμίνη
- Το 15% σε φολικό οξύ
- Το 11% σε ριβοφλαβίνη
- Το 11% σε κάλιο
Τα κάστανα αποτελούν επίσης καλή πηγή και άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως οι βιταμίνες Κ. Β5 και Β3, ο φώσφορος και το μαγνήσιο.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα κάστανα είναι πλούσια σε πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία. Τα συστατικά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις βλάβες που του προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Οι ουσίες αυτές αποτελούν γενεσιουργό αιτία πολλών, σοβαρών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν τα κάστανα συμπεριλαμβάνονται:
- Η βιταμίνη C
- Το γαλλικό οξύ
- Το ελλαγικό οξύ
- Οι τανίνες
- Διάφορα αλκαλοειδή
- Διάφορες πολυφαινόλες
- Η λουτεΐνη
- Η ζεαξανθίνη
Τα δύο τελευταία αντιοξειδωτικά συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, προστατεύοντάς τον από τις βλάβες που του προκαλεί το μπλε φως.
Ιδιαίτερα σημαντικά, εξ άλλου, είναι το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ. Η συστηματική κατανάλωσή τους ως φαίνεται συμβάλλει σε πολλά από τα οφέλη που παρέχουν τα κάστανα στην υγεία.
Προστασία της καρδιάς και των αγγείων
Μελέτες έχουν δείξει, λ.χ., ότι το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ μπορεί να προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από το οξειδωτικό στρες. Έτσι, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Την καρδιά ωφελεί και το κάλιο που περιέχουν τα κάστανα, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έχει βρεθεί ότι η πλούσια σε κάλιο διατροφή σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας έως και 27%. Σχετίζεται επίσης με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καλή πεπτική υγεία και βάρος
Τα κάστανα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, τις οποίες πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και σε επαρκείς ποσότητες διότι:
- Συμβάλλουν στην πέψη
- Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου
- Τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο
- Συμβάλλουν στην παραγωγή σημαντικών λιπαρών οξέων
- Ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας, καταστέλλοντας την όρεξη. Έτσι μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα κάστανα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η αποφυγή των απότομων διακυμάνσεων του σακχάρου είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση, διότι ο καρπός περιέχει και πολλούς υδατάνθρακες, που μπορεί να εξουδετερώσουν τα δυνητικά οφέλη τους στη γλυκόζη αίματος.
Μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική διεργασία που βοηθεί το σώμα να επουλώνεται και να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ωστόσο η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κάστανα, καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή. Το ίδιο και οι πολυφαινόλες τους, οι οποίες μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες της φλεγμονής.
Προστασία από τον καρκίνο
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κάστανα μπορεί να ασκούν αντικαρκινική δράση. Ειδικότερα, μπορεί:
- Να καταστέλλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων
- Να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων
Μέσω αυτών των μηχανισμών μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή: Iatropedia.gr