Image default

Αρθροπλαστική: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Επανάσταση στην Αρθροπλαστική έχουν φέρει η ρομποτική χειρουργική, η ψηφιακή πλοήγηση (navigation), oι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) και τα νέα υλικά, μεγάλης αντοχής. Προσφέρουν  ακρίβεια χιλιοστού, μικρότερες τομές και εξατομικευμένες επεμβάσεις με αποτέλεσμα μικρότερη νοσηλεία (συνήθως, 1 ημέρας), ταχύτερη αποκατάσταση, φυσιολογική κίνηση και θεραπεία του πόνου.

Σήμερα, η αρθροπλαστική δεν είναι ένα βαρύ χειρουργείο με μεγάλη διαρκεια όπως παραδοσιακά θεωρούνταν. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η σύγχρονη αρθροπλαστική είναι απλούστερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ασφαλής, χωρίς τις επιπλοκές  των παλαιότερων κλασικών χειρουργικών τεχνικών και με σημαντικά αυξημένο ποσοστό επιτυχίας.

Τι είναι η Αρθροπλαστική;

Στην αρθροπλαστική αντικαθίσταται η κατεστραμμένη από αρθρίτιδα (συνήθως, σε άτομα >60 ετών) ή τραυματικά αίτια επιφάνεια μίας μεγάλης άρθρωσης (ώμου, ισχίου, γόνατος) με μία τεχνητή (μεταλλική, πλαστική ή κεραμική) επιφάνεια που εκτελεί στο μέγιστο τις κινήσεις μιας φυσικής άρθρωσης και δίνει ασφάλεια βάδισης για πολλά χρόνια.

Τελευταίες Εξελίξεις και Οφέλη για τον ασθενή

Οι εξελίξεις αφορούν τις χειρουργικές τεχνικές, τις τεχνολογίες και τα υλικά.

Οι νέες τεχνικές είναι Ελάχιστης Επεμβατικότητας με πολύ μικρότερες τομές που τραυματίζουν ελάχιστα το οστό και τα μαλακά μόρια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας  διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η προσπέλαση που εφαρμόζεται μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου (πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια).

Ο συνδυασμός  τους με πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast-Track) προσφέρουν άμεση κινητοποίηση της χειρουργημένης άρθρωσης,  νοσηλεία συνήθως  1-2 ημερών αντί για 3-4 ημέρες, ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στην καθημερινοτητα.

Η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει την αναπαραγωγή ενός τρισδιάστατου (3D), εικονικού μοντέλου της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του κάθε ασθενούς καθώς και την ανάπτυξη ενός λεπτομερούς, προεγχειρητικού πλάνου. Με βάση αυτο το πλάνο, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός προετοιμάζει το οστό για το εμφύτευμα και στη συνέχεια, το εφαρμόζει (τοποθετεί) στην πιο κατάλληλη και ακριβέστερη θέση. Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία τον κατευθύνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης μόνο εντός των προσχεδιασμένων ορίων, μη επιτρέποντας κανένα λάθος χειρισμό και μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών.

Η χρήση εξελιγμένων πλοηγών επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις της άρθρωσης με ακρίβεια και με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου ή γονατος, ο  πλοηγός παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού του μήκους του χειρουργούμενου σκέλους ώστε να διασφαλίζεται ο ισοσκελισμός του ασθενούς (να μην έχει διαφορά το μήκος του χειρουργημένου σκέλους σε σχέση με το αρχικό) και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος. Αυτό βελτιώνει κατά πολύ τη μετεγχειρητική λειτουργικότητα του χειρουργημένου ισχίου/γόνατος αφού δεν επιβαρύνεται το άλλο σκέλος και δεν κουτσαίνει.

Η ακριβής τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος αυξάνουν εξαιρετικά τη διάρκειά του στο χρόνο. Παράλληλα, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται ειναι απο ειδικά, εξελιγμένα συνθετικά υλικά, μεγάλης αντοχής.

Πλεονεκτήματα

  • Μικρότερες τομές-ελαχιστοποίηση του τραυματισμού οστού & μαλακών μορίων
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Τοποθέτηση του εμφυτεύματος με ακρίβεια χιλιοστού
  • Αμεση κινητοποίηση της χειρουργημένης άρθρωσης
  • Mικρότερη διάρκεια νοσηλείας
  • Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών και ανάγκη επανεπέμβασης
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση κι επιστροφή σε δραστηριότητες
  • Καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
  • Φυσική αίσθηση της άρθρωσης
  • Mεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος

Πηγή: tasosdeligeorgis.gr